Gender clothing: hoe ontkom je aan het roze glittermonster?

outfit pink floyd

Terugblik: 15 weken ver
Vertwijfeld kijk ik naar de roze konijnenslofjes in het winkelrek. Ik mocht van mezelf pas kleertjes in mijn lievelingskleur inslaan zodra ik ook echt wist dat ik een meisje zou krijgen. Ok, ik heb zelf weinig tot geen roze kleding of spulletjes in huis, maar toch hou ik van deze vrolijke kleur. Misschien iets uit mijn kindertijd? En vaak zat gaf ik anderen bij de geboorte van hun dochter iets roze om te dragen of om mee te spelen. Maar nu eenmaal zelf zwanger…
Ik vis vlug de bruine slofjes vanachter de zoete kleurtjes vandaan en huppel naar de kassa.

Seventies baby
Wie erom vroeg kreeg het te horen afgelopen jaar: liever geen roze, maar ook geen ruches, glitters, strikken of andere ‘typische meisjes’ (oh ja?) dingen, maar graag geel, rood, oranje, bruin…. Ik wilde liever een soort seventies baby creëren. Natuurlijk kreeg ik alsnog hier en daar roze of poespas. Inmiddels vind ik het nu soms best leuk maar ik blijf me verwonderen over het aanbod in de winkels. Het is ook bijna logisch dat je als meisjesmoeder roze kleertjes krijgt met tierlantijntjes want…. Er IS haast niks anders in de reguliere babyshop. Loop de Prenatal binnen en je wordt dood gegooid met roze shirts met glitters en teksten als ‘Mommies little princess’ en ’I’m the prettiest of them all’. Ugh. Ik gruwel bij de gedachte aan kleine verwende roze monsters die zichzelf het knapste wezen op aarde vinden. Ok misschien overdrijf ik. Maar wie heeft ooit bedacht dat alle meisjes en dus ook de meisjesmoeders (en vaders) dit mooi vinden? Wij als vrouwen hebben toch ook meer keus? Not everyone looks good in glitter or pink.

Hokjes
Ik vind dat hokjes denken toch maar apart. Nu begrijp ik mijn lieve vriendin ook beter die ooit zei dat ze niet meteen door had dat roze veters betekenen dat het meisjesschoenen zijn. Want hoezo, iedereen kan toch van elke kleur houden? En er goed in uitzien? Gender clothing…waarom?
Des te meer kon ik me vinden in dit filmpje wat ik een paar maanden geleden zag waarin een meisje een pleidooi houdt in Tesco over de kinderkleding die daar verkocht wordt. Ze gaat uit haar stekker, niet vanwege kleurtjes maar vanwege de boodschappen die mee worden gegeven: jongens worden aangespoord om avontuurlijk te zijn en out of the box te denken en meisjes…. Om mooi te zijn.

Zo kregen wij als geboortekado voor onze muppet een roze babyspiegel van Vtech: ‘Spiegeltje spiegeltje in mijn hand, wie is het mooiste van het land…’ zingt de spiegel als je op een knopje drukt.
Hmm… blijkbaar ‘horen’ we al vroeg te beginnen met dat gender geneuzel. Het was niet mijn voorkeursspeeltje maar eerlijk is eerlijk, babylief vond hem wel leuk dus werd hij alsnog vaak tevoorschijn gehaald…Bovendien doe ik mijn best een gegeven paard niet in de bek te kijken.

Mix match
Anyway, gelukkig leven we in 2017 en hoef je voor je garderobe (én ook je speelgoed trouwens) de reguliere winkel niet meer in. Sterker nog, je moet het niet eens willen want er is online zoveel leuks in zoveel smaken te krijgen. Ook voor stoere seventies babies. Zelfs shop ik haaroutfitjes voornamelijk bij elkaar via Next Direct, Zara, Mango, Marktplaats, een FB pagina voor exclusieve kindermerkkleding en de Zeeman. Oh ja en Hema niet te vergeten. Love Hema.

Nu ik nog de stylist mag spelen geniet ik er nog maar even van en kwijl ik weg op sites als deze. Voor je het weet wil ze een Elsajurk aan heb ik er niets meer over te zeggen.

Geef een reactie